Блог

Лікар на стороні пірсингу

Або як сучасна медицина відмовляється від стигматизації андеграунду. Роксолана Федець — майстер-практик із пірсингу вже понад 10 років та кваліфікований лікар-психіатр.
Почну з питання, яке, мабуть задавали вам вже сотні раз, але все ж таки: як лікар став майстром пірсингу?
Пірсингом я цікавилася, ще зі шкільних років, десь у 9-10 класі ми разом з друзями кололи один одному вуха «катетерами» - голками з крапельниць. На той час я вчилася у медичній гімназії і це була звичайна практика між неформалами. Пізніше, коли я вступила до медичного університету, мені потрібно було знайти собі додатковий підробіток. Думала піти до лабораторії на забір крові, чи медсестрою в реанімацію. Але я стала помічати, що за проколами до мене вже звертаються не тільки друзі, а й «друзі друзів». На той час я вже була молодшою медичною сестрою і тут я подумала, раз така справа, можна зайнятися пірсингом та зробити з цього свій додатковий заробіток.
Ви почали свою роботу на дому?
Ні, так зійшлося, що на той час мій знайомий вивчися на майстра з пірсингу, але ще під час навчання він зрозумів, що то не його справа, багато крові і йому це не до вподоби. Він запропонував навчити мене того,що я на той час ще не знала, та викупити в нього обладнання та інструменти, що я і зробила, та влаштувалась у салон краси, в цьому салоні я працюю й досі, вже 10 років як я не змінюю місце праці. На початку роботи звичайно клієнтів було мало, але з кожним роком клієнтська база зростала і вже я працювала не один-два рази на тиждень, а кожного дня після пар в університеті.
Як ваші близькі відреагували на нове хобі?
Рідні поставилися до цього нормально, адже моя мама працює косметологом в салоні краси й у свій час вона також робила в салоні пірсинг вух та пупка, тому перших своїх «салонних клієнтів» я робила під її наглядом. Ну і як звичайні батьки підтримали моє прагнення бути самостійною та працювати.
В який час робота пірсером стала більше, ніж підробіток?
Десь через рік-півтора після початку моєї роботи в салоні, коли я зрозуміла, що клієнти йдуть не просто знаючи, що тут роблять пірсинг, а саме на моє ім’я та прізвище. Спрацювало «сарафанне радіо», мене почали рекомендувати та записуватися саме до мене. Коли я побачила, що люди оцінили якість моєї роботи, ставлення до клієнтів, почали на той час приїжджати з області, саме тоді я зрозуміла, що це більше, ніж просто підробіток.
Чи були якісь курйозні випадки на початку роботи?
Прям, щоби курйозного – ні. Але були випадки коли клієнти приходили на підпитку чи накурені, а я тоді ще була юною, на перших курсах тому мені було страшніше їх «виставляти» та бути суровою, в цьому мені допомагали старші дівчатка з колективу. Але це все власний досвід, через який проходить кожен майстер.
Як Ви вважаєте, більшість клієнтів приходять до вас тому, що знають про медичну освіту?
Якась частина точно так, коли приводять до мене діток на прокол вушок, чи коли неповнолітніх приводять батьки – ці люди дійсно йдуть до мене, бо знають, що все стерильне, якісне і що я лікар, тому є гарантія роботи. Також, через те, що я лікар до мене приходять клієнти які мають супутні захворювання. Наприклад, у мене є категорія клієнтів, що мають погане згортання крові, але хочуть пірсинг, тому я, як лікар, розписую їм попередню терапію та особливості догляду після, таким чином вони отримують омріяний прокол. Тобто є клієнти, що свідомо роблять вибір в мою сторону знаючи про мою освіту, інші приходять по відгуках від друзів і дізнаються про це на сеансі.
І перш, ніж ми розпочнемо тему проколів, я не можу не поставити питання: Голка чи пістолет?
Якщо чесно, мене трішки дивує, що протягом десяти років я це питання чую від клієнтів, адже, ще є такі майстри, хто досі працює виключно пістолетом. Моя відповідь однозначна – це голка. Чому? Бо вона є стерильна, одноразова, лазером заточена тому в нас виходить ідеальний прокол з рівними краями рани. Це називається колота рана, загоюється вона швидше, адже її краї ідеально висічені.

За пістолет можу сказати, що це не стерильно, бо сам пістолет не піддається обробці в сухожаровій шафі чи автоклаві. Також після проколу пістолетом створюється рвана рана, тому загоюється набагато довше. Як приклад: уявить, що колота рана – це як порізати палець папірцем, чи ножем, наступного дня вже все затягнеться та загоїться, а рана від пістолета – це як впасти з велосипеда на асфальт, та подерти ногу, утворюються кірки та заживає довше.
Скільки в середньому потрібно часу на той чи інший вид пірсингу?
В середньому на кожного клієнта я виділяю 30 хвилин. Сам прокол це діло секундне. Але більшість часу йде на перед маніпуляційну підготовку клієнта, потім прокол, а далі після маніпуляційна обробка – це зупинка крові, накладання загою вальних спеціальних антисептичних розчинів. Ну і звичайно, що частина часу йде на усне роз’яснення що до догляду, потім клієнт отримує письмову пам’ятку, адже я розумію, що все запам’ятати важко.
Як відбувається дезінфекція поверхонь та інструментів?
Інструменти перед використання проходять декілька етапів обробки. Перше – це механічна обробка: очищення інструмента за допомогою води зі спеціальним мильним розчином від грубих забруднень. Потім просушування, після цього замочування в хімічному розчині з дезінфекторами, далі знову просушування і вже на кінець інструмент кладуть в крафтовий пакет та до сухожару. Саме в сухожаровій шафі відбувається кінцева обробка, показником того є змінений колір індикатора на спеціальному крафтовому пакеті. Зберігається інструмент у шафі з ультрафіолетовою лампою. Це також стосується і спеціальних контейнерів до яких я кладу використані інструменти, вони також проходять усі види обробки.

Що до поверхонь — в нашому салоні відбувається завжди вологе прибирання з купою дезінфекторів, кожного дня ми використовуємо кварцову лампу для очищення приміщення.
Питання, яке чує майстер майже кожен день «Чому так дорого???». Можемо зараз розставити всі крапки над і та розповісти, що закладено в ціну?
Я розділяю у своєму прайсі вартість роботи, вартість прикраси та вартість анестезії. У вартість роботі входять всі одноразові матеріали: голка для пірсингу, ватні диски, ватні палички, хірургічні пелюшки та інше. Звичайно, що деякі види проколу вимагають різні витратні матеріали, які закладаються в остаточний прайс. Також сюди входить відсоток, який я віддаю роботодавцям. Ще ціна формується відштовхуючись від середньої ціни на процедури в моєму місті, а також від мого досвіду роботи та знань.
У суспільстві заведено вважати, що прикрашає своє тіло пірсингом або татуюванням лише молодь, чи це правда? Скільки було років Вашому найстаршому клієнту?
Серед клієнтів в мене дуже широка вікова категорія. Наймолодшим клієнтам десь 3-4 роки, діток молодше не беру принципово, а найстарший мій клієнт – це був чоловік, на той час йому було 67 років. Він приїхав з Техасу до Львова, до своєї нової української дружини, а до мене прийшов за пірсингом брови, було дуже цікаво. Якщо брати в загальному всіх клієнтів, то можу сказати, що так, молоді дійсно більше, адже зараз це модно. Хоча за інтимним пірсингом все ж таки більше звертаються дорослі жінки.
Чи були такі випадки коли Ви відмовляли клієнту у виконанні процедури? Як що так, чому?
Так, звичайно. В мене навіть є своя статистика, що раз на три місяці трапляється якийсь казус. Звичайно я відмовляю людям, які в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, також я не можу приймати людей, які не поважають мене, та не реагують на зауваження. Я маю на увазі, коли приходять та починають розмовляти на «Ти», так, ніби то я їм щось винна, абощо. Також я не можу довго терпіти та відмовляю, або пропоную перезаписатися коли клієнт починає «а може не треба?» чи «а ось ви підкажіть треба чи ні? Мені буде гарно?». Я вважаю, що доросла людина повинна відповідально ставитися до своїх рішень, а не витрачати дарма свій та мій час.
На Вашій практиці були якісь дивні побажання клієнтів?
Тут напевно питання в тому, що зараз можна назвати «дивним», адже зараз такий час, що я останнім часом мало чому дивуюсь. Якщо брати початок моєї роботи, то дивним для мене було коли один й той самий клієнт приходив на прокол, потім через кілька тижнів записувався знову на цей самий пірсинг і так було не один і не два рази. Зараз я розумію, напевно, для таких людей це якийсь легальний вид мазохізму.

Якщо казати про цікаві випадки, то в мене була одного разу клієнтка, вона дуже хотіла потрапити саме до мене, тому бувши проїздом у Львові записалась одразу на 14 проколів за раз. Шість з них були в інтимній області. Так, звичайно її проінформували, що робити так не бажано, що буде довше загоюватися та які можуть бути ризики, але вона все ж таки настояла на своєму. До речі, все загоїлося добре, а вона потім ще до мене приїжджала.
По якім критеріям можна розпізнати, що майстер «новачок», або взагалі не професіонал?
По-перше, це тривога майстра, не повні відповіді на питання що до загоєння, або самого процесу. Руки трусяться, язик заплітається — одразу видно, що для нього ця процедура не є механічною та буденною. По-друге – процес роботи, як майстер готується, які використовує матеріали, прикраси, інструменти. Кожен майстер, що поважає себе буде використовувати лише якісні засоби для роботи. По-третє, треба звертати увагу на те, які рекомендації надає вам майстер, якщо він вам каже, що все «стопудова» буде добре, через день-два вже все загоїться, а через тиждень можна до басейну, то треба задуматися чи дійсно так є? Я вважаю, що майстра можна розчути навіть з першого телефонного дзвінка для запису, адже вас одразу проінформують про все та нададуть рекомендації що робити перед сеансом.
Багато людей приходить до Вас з «неправильнім» проколом, або травмованим, що потім потрібно виправляти?
Так, доволі багато звернень. Багато хто приходить бо зробив собі сам чи в когось вдома, або як ми вище сказали в горе-майстра не професіонала чи початківця. А коли клієнти розповідають як ім рекомендували загоювати прокол, інколи за голову берешся.
Чи бували такі випадки, коли клієнт жалівся на вашу виконану роботу?
Звичайно, що я не робот, аби робити все ідеально, можливо десь раз на пів року - рік бувають випадки, де щось може бути скривлений пірсинг. Адже поєднувати роботу в лікарні та салоні важко. Якщо такі випадки бувають, я виправляю прокол безкоштовно, також стараюсь залагодити ситуацію та дарую прикрасу на заміну чи знижку на наступний пірсинг. Хоча я цього не соромлюсь, та вважаю, якщо майстер каже, що в нього все ідеально та ніколи не буває промахів, він вам бреше.
Багато людей плутають «прокол» із мікродермалом, в чому різниця та які особливості в догляді?
Різниця звичайно є: звичайний пірсинг – це наскрізну виконаний прокол, ми бачимо канал входу та виходу проколу. Мікродермал – це імплантація під шкіру, тому ми бачимо лише половину, а саме прикрасу, яка є ззовні. Чи є різниця у догляді? Так, але вона не дуже відрізняється, бо засіб для дезінфекції використовується однаковий. Різниця лише в тому, що перший тиждень догляду мікродермал потрібно прикривати пластиром, щоб його ніде не зачепити. Також раз у квартал потрібно приходити на чистку, адже це є не рухомий вид пірсингу, тому там багато скупчується бруду. Я рекомендую будь-який прокол час від часу чистити, знімати прикрасу та стерилізувати її.
Також питання, яке цікавить наших читачів: Якщо зняти прикрасу, після мікродермалу (чи іншого виду модифікації), залишиться шрам чи ні?
Це залежить від того як клієнт доглядав під час догляду та в процесі носіння, якщо були допущені травмування в області пірсингу чи мікродермалу, одразу утворюється рубцева тканина. Також якщо був запальний процес, який був не пролікований своєчасно, тобто щось набрякло, почервоніло, почав виділятися гній, а пацієнт думав, що саме пройде, чи так і потрібно, то в цьому випадку на 99,9% шрам залишиться, на жаль великий та некрасивий. Якщо вам набрид мікродемал, краще звернутися до салону де вам його акуратно знімуть.
Перші шість-вісім місяців буде рожева чи біла точка, все залежить індивідуально від особливостей організму.
У Вашому інстаграмі я бачила, що ви робите плей-пірсинг та ікстрим-пирсинг, можете розповісти що це?
Плей-пірсинг – вже с самої назви зрозуміло, що він для розваги. Це встановлення наприклад колечок, певною фігурою, через які потім протягують стрічку. Цей пірсинг роблять виключно для фотосесій, показу моди, або для особливої вечірки. Тобто з ним ходити, спати, купатися не реально, а ось отримати нетипові гарні фотки – так. Екстрим-пірсинг – це прокол не типових місць, наприклад: пірсинг (або мікродермалінг) ділянки між пальцями, або прокол самого пальця, області плечей, спини, тобто ті місця, які не є звичними для проколу.
Як що до інтимного пірсингу? Багато, хто вважає, що після проколу відбувається загострення відчуттів.
Це дуже популярний вид пірсингу, хочу зазначити, що я роблю виключно жіночій інтимний пірсинг. Популярнішим жіночим інтим-пірсингом є прокол капюшона клітора, горизонтальний, або вертикальний. Саме такий прокол посилює відчуття в ерогенності. Багато є позитивних відгуків від клієнток, тому для тих, хто хоче, та кому це подобається – це є дійсно класно, адже в першу чергу він підсилює жіночу впевненість та підкреслює сексуальність.
Скільки пірсинг-прикрас на Вашому тілі?
Станом на сьогодні в мене є 12 пірсинг-прикрас.
І на останок, чому лікар на стороні пірсингу?
За роки роботи я помітила таку цікаву річ, що пірсинг може виконувати різні функції. Перша з них відома нам всім – прикраса нашого тіла, це те, що ми бачимо. Але є й інші значення пірсингу для клієнтів, наприклад, буває так, коли ми відчуваємо душевний біль, коли щось сталося, а нам від того морально боляче та важко, в цей час виникає питання, як це можна пережити? Деякі жінки обстригають собі волосся і ніби стає легше, в цьому немає нічого поганого. А бувають інші випадки, коли підлітки, в яких психіка вразливіша, починають завдавати самі собі біль, починають різати собі руки, ноги, гасити цигарки об себе, та інше. Це є дуже автоагресивне та небезпечне явище. Інший варіант – коли люди приходять на пірсинг, це також є емоційна розрядка, тоді не вибирають анестезію, аби отримати швидкий больовий досвід. Цей прокол ніби перемикає увагу людини з морального болю на фізичний. У результаті ми отримуємо прикрасу, яка стає символом тієї події, в наслідок якої в мене тепер є пірсинг. Таким чином цей стан переноситься із внутрішнього до зовнішнього і стає легше жити. Тобто це є психологічним моментом пірсингу. До цього також відноситься людська невпевненість в собі. Коли людина вважає себе страшною, не красивою, що на неї ніхто не дивиться, або ще що, тоді звичайно можна звернутися за пірсингом. Наприклад, якщо раніше людина ходила і дивилася в підлогу соромлячись підняти голову, то після проколу носу вона буде йти з піднятою головою, щоб всі бачили як воно гарно, в наслідок цього і самооцінка буде підвищена. Звичайно, що знімаючи прикрасу людина не буде знову почувати себе не гарною, вона звикає до любові до себе, а ця прикраса як процес перехідного об’єкта у сприйнятті самої себе.
Дякуємо за приємну та дійсно інформаційну бесіду, цікаво було поспілкуватись та дізнатись щось нове. Якщо після цієї статті наші читачі вирішать звернутися до Роксолани за пірсингом, а може на консультацію, як до терапевта, то ми залишаємо для вас контакти та посилання на соціальні мережі.
Інстаграм: https://www.instagram.com/piercing_lviv/
Контакти: +380934905469