Блог

Наростаюча популярність тату

Останнім часом культура тату придбала в Україні небувалий розмах. Приблизно кожна третя молода людина у віці до 35 років носить натільний малюнок. І це не усе. Ще, як мінімум, один з двох що залишилися, мріє набити собі модне зображення. Люди старшого віку поводяться більш прозаїчніше. Серед них відсоток татуйованих людей значно менше, але це, швидше, виражається ностальгічним табу, тимчасовими стереотипами.
Причини небувалої затребуваності татуювань
Зростаюча популярність тату у всьому світі, і зокрема в Україні, пов'язана з двома чинниками:

• Зниження рівня заборон. Носіям тату не загрожує ні переслідування з боку держави, ні громадський осуд.
• Свобода самовираження. Людина може набити тату під час емоційного сплеску, наприклад, на знак протесту. Ніхто її не засудить, а вже тим більше не покарає.

Гарячі факти говорять про наступне. За результатами соціологічних досліджень в Європі число носіїв татуювань складало в 2003 році до 5% загального числа населення, через п'ятнадцять років ця цифра перевищила 20%. Така популярність насторожує. Фахівці різних областей медицини наполягли на проведенні фундаментальних досліджень. Але нині не знайдено жодного доказу, що нанесення татуювання шкодить людині. Усі проблеми закінчуються місцевим почервонінням в районі малюнка, яке залежить від індивідуальних властивостей шкіри пацієнта.

Дослідження процесу тату: шкода або користь

У дослідників найбільше питань викликає склад чорнила і стерильність процесу. Аналіз пігментної фарби показав, що частенько зміст флакона не відповідає, вказаному складу на етикетці. Для стерилізації інструменту застосовується неспеціалізоване устаткування. Тому постало питання про стандартизацію тату-услуг, витратних матеріалів і устаткування салонів. У країнах Європейського Союзу, США і Австралії це вже отримало повсюдне поширення.

Намагаючись знайти негативні наслідки татуювань, учені виявили позитивні аспекти впливу тату на здоров'ї людини. Велика кількість мікроушкоджень посилює імунітет організму до проникнення вірусних інфекцій. Носії татуювань менше піддаються простудним захворюванням. Звідси можна зробити висновок, що нанесення тату зміцнює імунну систему.

Подальшу моду на тату передбачити важко. Але на сьогодні серед відвідувачів тату салонів третю частину складають представниці слабкої статі. Їх прихильність до останніх віянь моди відома усім, тому можливо, що армія прихильниць тату виросте ще більше.